Pěstování na balkoně – natrhejte si svačinu:)

balkon
Když se mi povedlo na balkoně vypěstovat své první rajče, byl jsem nadšený tak, že hned další rok se tento prostor změnil v zarostlou džungli všeho možného. Bylinky, rajčata, lilky, chilli papričky, jahody, no prostě všechno co mě napadlo. Samozřejmě má úspěšnost nebyla stoprocentní, ale když jsem si udělal svůj salát nebo opekl čerstvé Jalapenos, věděl jsem, že se tato činnost vyplatí. Nejchutnější zelenina je totiž ta, co si vypěstujete sami. V následujícím příspěvku vám Tomáš Svoboda popíše, co obnáší balkonové pěstění.

Jedlý balkon

Jedlý balkon představuje [r]evoluci nejen panelových domů. Je určen všem, kteří touží pěstovat a získávat ovoce, zeleninu a bylinky z vlastních zdrojů, ale nemají (prozatím?) kde.

Jedlý balkon je však více, než jen samotné pěstování plodin vašeho jídelníčku. Pomocí treláže a popínavých rostlin lze vytvořit soukromé zákoutí pro odpočinek, relaxaci, lelkování

Váš pobyt na jedlém balkoně vám navíc může zpestřit akvárium s rybičkami (např. pavím očkem, které se živí larvami komárů) a jedlými vodními rostlinami (‚jedlé kaštany‘ kotvice plovoucí, bramborovité kořeny a mladé kukuřicové stvoly orobince, léčivý puškvorec, pikantní potočnice aj.).

Kdykoli se vám zachce ven, stačí otevřít balkonové dveře a rázem se ocitáte ve vašem ráji – plodícím háji. A to za každého počasí.

Jak jedlý balkon funguje?

Na balkoně bez půdy toho moc nevypěstujete. Je tedy potřeba půdu (přesněji řečeno substrát) na balkon dopravit. Pro uložení substrátu na balkon můžete použít jakoukoli pevnou nádobu s dírkou – dírkami ve dně. To proto, aby se rostlinky neutopily, a nebo naopak se mohly v případě žízně napít. Klasickou nádobou je květináč – truhlík, ale mohou to být např. staré děravé hrnce, umyvadla, vysloužilý nočník, kbelík, kýbl, vana, necky, džber a spousta dalších nádob.

Máme-li substrát uložen, je třeba jej vhodně rozmístit. A to vzhledem k poloze balkonu a světovým stranám, využití co největšího prostoru pro pěstování, snadnému pohybu na balkoně.

Jaká je údržbovost jedlého balkonu?

Jediná nevýhoda jedlého balkonu spočívá v tom, že je na vás závislý. Nebo, jinak řečeno, se bez vás neobejde (což možná někomu zní lépe).

V ideálním případě jedlý balkon navštěvujete pravidelně každý (druhý) den. To proto, abyste svým svěřencům – rostlinkám věnovali pozornost (mazlení nevyjímaje) spojenou s kontrolou, zda netrpí žízní a mají se k světu. Ale nezoufejte, pokud nejste idealisté. V případě vaší větší absence (týden a více) máte možnost navázat kontakt, pokud jste tak již neučinili, s vaší sličnou sousedkou/sličným sousedem, nebo využít jiné spřízněné duše z vašeho okolí, aby se o vaše ratolesti postarala. Nebo, a to je občas praktičtější, můžete využít k zalévání vzlínavost vody, kapkovou závlahu z uříznutých pet lahví apod.

Údržba není ale jen o zalévání. Jelikož kořeny rostlin mají jen omezený prostor a nemohou si pro živiny dosáhnout, kam je potřeba, budou od vás vyžadovat občasné nakrmení. Můžete je hnojit preventivně jednou až několikrát ročně. V jiném případě vám rostlinky sami napoví, že jim něco chybí (nepřirozené zbarvení listů, stagnace růstu, chřadnutí…).

Jak dodávat živiny?

Nejlépe učiníte, když si založíte kompost či vermikompost (kompost s žížalkama), kam ukládáte organické zbytky z vaší kuchyně. Dále rostlinky můžete hnojit jíchou (získáte vykvašením např. kopřiv, kostivalu aj. rostlin v nádobě s vodou) nebo vlastní močí smíchanou s vodou v poměru 1 : 8 (nesmrdí a rostlinkám velice prospívá; navíc rostliny poznají, jaké látky vám chybí a více se tak zaměří na jejich produkci). Na trhu jsou k dostání také přírodní hnojiva. Průmyslová hnojiva vaše rostlinky příliš neocení a vaše tělo jejich spasením už vůbec ne.

Krom hnojení je dobré rostlinkám po určité době substrát vyměnit (rostlinky se samy přihlásí). V neposlední řadě je potřeba v zimě rostliny, které nejsou mrazuvzdorné a rostliny v menších truhlících přenést do chladné světlé místnosti. Akvárium s rybičkami zase přenést do tepla koncem léta.

Co na jedlém balkoně pěstovat?

Prakticky cokoli, je-li váš balkon vhodně situován, máte-li na něm dostatek prostoru a jste ochotni věnovat rostlinám dostatečnou péči.

Čerstvě utržená jahoda, ‚kamčatská borůvka‘ aj. ke zpestření vaší snídaně. Ranní čaj z čerstvě natrhaných bylinek. Dýně na všechny způsoby s čerstvou zeleninou a bylinkami k vašemu obědu ozdobenému květy lichořeřišnice. Odpočinek v baldachýnu pnoucích fazolí, hráchu, ačokči… Ano, to je váš jedlý balkon!

Autor: Tomáš Svoboda


Web Eko zahrady: http://www.ekozahrady.com/
Web přírodní zahrady:  http://www.prirodnizahrady.com
Moje balkonová zahrádka: Balkonová zahrádka

Mějte se krásně lidičky

Jiřík